Protokoll

Styrelsemöte 7, 2011

2011-11-10

Styrelsemöte 7 Böda & Böda hamns utveckling 2011-11-10 

Plats: Norrbygärde skola kl 18.00

Deltagare: Lillan, Gösta, Paul, Magnus, Sonia, Kerstin, Mikael, Fredrik och utom styrelsen Gun-Inger

Gösta hälsar alla välkomna och Kerstin läser upp föregående styrelseprotokoll som godkännes.

Ekonomi: Paul redogör för föreningens ekonomiska läge. Vi har cirka 1200 i kassan och 74800 på bankkontot. Under året har vi fått tolv nya företag som medlemmar medan familjer (-12) och enskilda (-10) har minskat. Totalt har inbetalda medlemsavgifter ökat. Ekonomin är stabil just nu beroende på att det fortfarande finns Leaderpengar kvar och att vi dessutom fick ”överta” pengar från Bryggans vänner. Viktigt att notera är dock att inkomsterna är något mindre än utgifterna. Vi tar beslut på att säga upp den checkkredit som vi har på Ölandsbanken och som kostar några tusenlappar per år.

Utvärdering av 2011

Vi lägger ut dryga 25000 kr på marknadsföring, därav 23800 för annonsering i tidningar och i Ölands Norra karta. Vi har gjort ungefär 150 fler ”istopp” i brevlådor än föregående år. Info har också gått ut enligt maillista ett flertal gånger och vi annonserar inför alla evenemang på våra egna anslagstavlor i bygden. Hela sommarprogrammet finns också på turistbyråerna och på vår hemsida.

Hemsida: Vår hemsideansvarige hade inte möjlighet att medverka på mötet men en fråga från styrelsen är om det inte går att förenkla hemsidan och släcka ner en del sidor. Tomma sidor eller sidor som sällan eller aldrig uppdateras lockar inga besökare och det är lätt att inaktuell info blir liggande och försvårar uppfångandet av färsk data. Det är ett tidskrävande arbete att förnya alla sidor. Bättre att lägga krut på startsidan och göra den spännande med foton och Bödainfo hela året om förutom sommarprogrammet. En enklare utformning kanske också kan medföra att någon ytterligare, utan alltför djupa datakunskaper, kan hjälpa till under högsäsong.

Årets aktiviteter: Gösta hade i förväg bett alla att tänka efter vad som fungerat bra och mindre bra under säsongen och en del hade också lämnat skriftlig feedback. Vi gick igenom programmet punkt för punkt.

Barnens nationaldag. En bra aktivitet som samlar både barn och föräldrar.

Bödadagen. Vi lärde oss en del som kan förbättras. Meningen är att förtagarna ska ta mera ansvar under 2012 både för aktiviteter och marknadsföring. Lillan lovar att hon tillsammans med Lotta A ska undersöka intresset för en fortsättning.

Morgongympa. Kanske ska omvandlas till någon annan form av gemensam motion. Vi får fundera.

Morgonföredrag. Har trots allt sin lilla publik. Svårt att hitta föredragshållare till rimligt pris som ändå lockar åhörare. Vem kan hålla i det under 2012?

Böda hamnkvällar. Svårt att få ekonomin att gå ihop. Kanske större variation, inte samma inledning varje torsdag. Risk att de som bor här hela sommaren tröttnar. Alla får i uppgift att hitta nya lösningar.

Jätteloppis.Har hittills gått bra och är populärt. Vi kör samma koncept ett år till.

Miljökväll för Östersjön. Kommunen ser det som ett återkommande evenemang men kommer de att hålla till i Böda hamn nästa år? Troligen måste de alternera mellan olika hamnar. Ska vi göra tradition av det och fortsätta själva?

Skördefest. Vi gör vårt bästa med våra små resurser. Finns det flera föreningar som kan medverka med olika arrangemang? Kan vi få hit flera säljare från olika håll? I år var veterantraktorerna populära. Går det att få hit flera? Fotopumpan var bra men bör stå lite mer synligt.

Lotteri och försäljning i föreningens regi. Vi har länge pratat om att trycka tröjor, bildekaler, kanske nya vykort. Kanske mera ”riktade lotterier med leksakslotteri på Nationaldagen, rotfrukter o marmelad på Skördefesten osv.

Detaljplaneändringen

Intresset hos Bödaborna sjunker och ingenting är spikat i kommunen ännu. P O Persson är den enda som visat intresse att investera. Fiskarna var tidigare beredda att stödja ett ev kommunalt EU-projekt som skulle ge pengar till upprustning av ”deras” bit av hamnen. De har skrinlagt planerna då det tydligen krävdes att de till viss del ändrade inriktning av sitt fiske. Gösta kontaktar Tore för att höra mer om det. För att få fart på planerna igen krävs säkert att flera markägare runt hamnen arbetar aktivt för en förändring. För sextio år sedan skänktes den aktuella marken till dåvarande kommun för att bygden skulle få en ny hamn, sedan den gamla blåst sönder. Syftet med gåvan var en aktiv hamn men nu har det också uppstått känslomässiga hinder hos senare generationer, som menar att marken inte ska användas till andra ändamål än just hamn- och fiskeriverksamhet. Föreningens mål var att genomföra vårt EU-projekt för att visa på hamnens möjligheter både för befolkning och kommunstyre och det har vi ändå lyckats med. Nu ligger bollen till största delen hos kommunen.

Föreningens framtid

Vi arbetar på som tidigare men har i åtanke att vi inte ska glömma bort resten av byn. Nu är det vanligt att vi kallas för ”hamnföreningen” och det kan också vara orsaken till att vi tappat enskilda medlemmar. Vi måste visa att vi arbetar för hela bygden.

Nästa möte blir i andra halvan av januari.

Mötet avslutas.

……………………………………                           ……………………………………………

Gösta Toreld ordf                                                       Kerstin Svensson sekr