LIVET PÅ ÖLAND I SLUTET AV 1500-TALET
Under nordiska sjuårskriget 1563-1570 mot Danmark, Lybeck och Polen, förliste skeppet Mars Makalös med en besättning på cirka 800 man 1564 utanför Böda. Danmark segrade och Sverige måste betala ett enormt krigsskadestånd. Gustav Vasa, Sveriges kung 1513-1560, hade stor makt och hade bestämt att alla skattebönder i Böda skulle betala så kallad kronoavrad.
Det nordiska sjuårskriget medförde också att kreatursbesättningarna 1571 blev avsevärt mindre och skörden blev endast en femtedel jämfört med 20 år tidigare. Däremot var får-, get- och svinbesättningarna betydande.
MAKTEN HOS KUNGEN
Gustav Vasa hade bestämt att
- bönderna inte fick äga fler än 12-15 hästar var
- importera får och fårskötare från Tyskland
- varje hemman skulle köra 12 lass mur- och kalksten till Kalmar slott per år. Även Borgholms slott skulle bönderna underhålla.
- det var böndernas skyldighet att arbeta på de kungsgårdar vid Hornsjön, i Borgholm, Gärdslösa, Halltorp och Ottenby, som han inrättat.
- fyra bönder, skulle försörja en båtsman
- gästgivaregårdar från 1200-talet besöktes av fogdar och ämbetsmän. Bönderna var skyldiga att ställa upp med mat och dryck till dessa förutom fri skjutsning.
2. Gästgivaregården i Böda byggdes och i Mellböda 1761.
Maktens företrädare med enorma följen bosatte sig på Öland på grund av naturen, den bördiga jorden och goda jaktmöjligheter. Detta slokhatt mot bönderna.
NÄRINGSLIV
Bödas viktigaste naturtillgångar var trä och kalksten. Förutom att de användes till byggnadsmaterial exporteras stora mängder till länder runt Östersjön under 1500-talet.
På 1100-talet lärde man sig tillverka murbruk, genom kalkbränning, som blev en bra vin-ring till jordbruket. Böda var en stor leverantör av kalksten fram till mitten av 1800-talet.
Kalkstenen "skurades" i skurkarnas, som drevs av ox- eller hästdragna vandringar, eller brändes i kalkugnar.
- - - - -
På denna tid bestod skogen av lövträs och var kronans egendom och var alltså fridlyst. Det var vanligt att man stal stora mängder skog. Det krävdes alltså tillstånd för att avverka skog. Allt detta ledde till ganska omfattande tjuvskytte och olaga avverkning. Statsmakten tog inkomsten från skogsavverkning och tog ut kol från Bödaskogen. Träet omvandlades till bräder, läkt och tjära, vilket användes till konservering av trä men även som botemedel mot sjukdomar hos människor och djur. I första hand användes tjäran inom skeppsbyggeri.
Bild på träd ä med i organet på den här platsen.
-- - - - --- -
SAMHÄLLET
Innan m an anlade egentliga vägar i slutet på 1600-talet la man ut trädstammar eller flata stena på exempelvis sankmarker. Transporterna skedde på vattenvägar. Sockenkyrkorna blev knutpunkter för vägarna. I Brokhål, strax norr om nuvarande Böda hamn, fanns en hamn som utgjorde den säkraste förbindelsen med Gotland. Intill hamnen i Brokhål uppfördes ett befästningsverk, Böda Skans.
_ _ _ _ _ _ _
Hela Böda socken, som 1539 bestod av 9 byar brukades av kronor-nåder. Tillgång till vatten genom brunnar har i stort styrt gårdarnas placering. Där gårdarna ligger relativt fritt utspridda eller i glesa klungor längs en byväg, så som i Böda, talar man om grupp- eller klungbyar.
Moränleran är den vanligaste förekommande jordarten, i Böda, framför allt sand-, grus- eller rullstensåsars samt Sandlers.
BONDENS LIV
I Böda skogar var betesmarken mycket bra, vilket innebar att djurhållning var vanlig. Bönder från andra byar kom med sina djur, som fick beta i Böda. Boskapsskötsel har haft mycket stor betydelse för Öland genom århundraden, mycket viktigare är åkerbruket. Nötkreaturen hade svårt att överleva vintern då det var ont om foder. Under våren fick djuren beta på träden. Man odlade, främst råg och korn, på samma åker så länge den bar skörd, så kallad ensäde. Säden tröskades med slag och maldes i väderkvarnar. Den äldsta, från 1546, fanns i Algutsrum. Därefter spreds de över hela Öland.
Fiske och jakt var ofta en binäring till jordbruket. Lax och ål erlades ofta som skatt, på samma sätt som andra livsmedel. Periodvis var tillgången på sill mycket stor, särskilt slutet på 1500-talet.