Protokoll

Möte med representanter för Borgh.kommun o Energi 2009-02-12

2009-02-12

Möte med representanter för Borgh. kommun och Borgh. Energi 2009-02-12 

Plats: Böda hamn

Deltagare: Leo Eriksson (Borh kommun), Hasse Johannesson (Borgh Energi), Lennart Bohlin (konsult), Gösta, Kerstin, Kent, Lotta, Sonia, Åke, Anders, Håkan, Paul och Magnus (Böda/Böda Hamns utv.)

 Stadsarkitekten Leo E, som tagit del av vårt planändringsförslag, tycker att förslaget i stort är mycket positivt. Han berömmer vår bilaga om historia och motiv för förändringarna. Böda hamn har varit en naturlig mötes- och handelsplats i nästan 1000 år och borde, för bygdens bästa, fortsatt ha den funktionen. Tillsammans med några av mötesdeltagarna går han en rundvandring i hamnen för att på plats detaljstudera förslaget. Leo var i stort sett nöjd med vårt förslag och Lennart och föreningen jobbar vidare med underlaget. Det är viktigt att vi kommer överens med angränsande markägare och andra berörda, gärna innan förslaget lämnas in, för att undvika långdragna överklaganden. Alla sjöbodar bör ha samma taklutning (ändra på den som inte har det). Det är också nödvändigt att ta hänsyn till den fria utsikten, som är en av hamnens styrkor. Bra att den gamla inaktuella planen ändras och det är ett måste för utveckling av både hamnen och bygden. Det är nu viktigt att föreningen trycker på och visar hur angeläget det här är för att snabba på processen.  

Bidrag till material.

Under tiden diskuterar vi en del frågor med Hasse J från Borgholm Energi. Vi har ansökt om bidrag för virke till dansbana, bord och bänkar mm. Vår ansökan om 50 000 kommer att behandlas av kommunen (KSAU) tisdag den 17 feb. El till scen o bodar. En lösning är att föreningen tecknar ett abonnemang och sedan säljer el vidare till bodarna. Kommunen kan hjälpa till att beräkna kapacitet och ev bidra med ett begagnat elskåp. Det är dock tveksamt om föreningen som inte har fasta inkomster kan binda upp sig på ett abonnemang. Vi får diskutera vidare med kommunen ! Ställplatser för husbilar: Vi underströk vikten av att ha flera eluttag redan till sommaren. Kommunen kommer att medverka på flera mässor och lansera Ölands hamnar och det är då viktigt att det finns något att erbjuda när gästerna kommer. Elva stolpar med fyra uttag på varje kommer att sättas upp och planen ska förbättras med grus där det behövs. Grus behövs också på torget. Några av de befintliga stolparna som inte står bra placerade ska flyttas. Vi behöver också en skylt vid 136:an som visar att det finns service för husbilsgäster.  Vatten o avlopp: En tillfällig latrinplats för husbilarna ska ordnas på gaveln av ishuset. Den ska senare kunna flyttas utan större kostnader till permanent plats när planändringen gått igenom. Hasse ska fundera över möjligheten att få vatten o avlopp till några av bodarna. Säkerhet. Livbojar och brandsläckare finns hos kommunen och även brandskåp. Några livbojar finns redan i hamnen. Vad finns att låna? Blomlådor och kanske någon soffa finns. Kommunen har inga Baja-Major. Det finns ett företag i Färjestaden som hyr ut sådana, men det kostar ganska mycket. Det finns redan fem toaletter men vid stora evenemang kan vi kanske hyra Folke Nilssons byggtoa. 

Ekonomi för bodarna. Vi diskuterade hyran för bodarna. Nu tar kommunen 5000 i hyra för bodar där någon form av handel ska ske, oavsett bodens yta. Drygt för alla ”småhandlare” som kanske inte får in mer än 15-20 000 under sommaren. Måste diskuteras med kommunens fastighetsavd. Kan vi få disponera bodarna vid torget och hyra ut dem eller kan hyran anpassas till storlek, standard och verksamhet?

Vi gick en sväng i hamnen med Hasse och tittade på detaljer. En del ”skräpägare” ska vidtalas så det blir ytterligare upprensat till sommaren. Kenth skänker sin träbåt som enkelt kan göras om till sjörövarskepp åt barnen.

 Slutsats: Positivt och bra möte men fortfarande mycket att fundera över och hitta lösningar på! 

/KS 2009   Just/GT